Svaz Dovozců Automobilů Car Importers Association
CZ EN

Registrace nových osobních automobilů za 1. čtvrtletí 2024 dosáhly 57 605 ks, což představuje meziroční nárůst o 2,24 %. V březnu však o 15,47 % poklesly.
Relativně teplý konec března motorkáře nepřesvědčil, přesto meziročně registrace motocyklů za 1. Q 2024 vzrostly téměř o osm procent.
Pokles zaznamenaly i plně elektrické OA, což může souviset s vyhlášenou, ale zatím nerealizovanou výzvou „Záruka“ na podporu nákupu bezemisních automobilů pro podnikatele. Pokles činil 1,82 % a v samotném březnu dokonce 35,14 %. Počet hybridních vozidel vzrostl o 26,3 %.
V ostatních kategoriích s výjimkou velkých nákladních vozů registrace meziročně vzrostly.

05.04.2024

Stáří automobilů na českých silnicích je jedno z nejvyšších ze všech zemí Evropy a tempo jeho stárnutí se v covidových letech 2020 a 2021 zrychlilo. Přesto je možné pozorovat jisté indicie, které mohou napovídat, že se nepříznivý trend pomalu otáčí.

Jedním z ukazatelů může být rozdíl mezi počtem poprvé registrovaných nových osobních automobilů a počtem ojetých vozů individuálně dovezených. Ten v loňském roce činil 67 509 ks ve prospěch nových automobilů a je tak nejvyšší od roku 2019. Tisková zpráva

14.03.2024

Přehled a srovnání registrací elektrických a plug-in hybridních osobních automobilů v jednotlivých evropských státech - infografika CZ, infografika EN

04.04.2024

Šéf Volvo Car Czech Alican Emiroglu ukázal 11. dubna v centru Prahy novou vlajkovou loď značky. Elektrické SUV se předvedlo novinářům a VIP klientele v centru Pražská křižovatka, odsvěceném kostele Sv. Anny, a vyráží na prezentační roadshow po republice.

15.04.2024 Autodealers

Systémem EDR musí být od července 2022 vybavena všechna nově homologovaná vozidla kategorie M1 a N1 a od července 2024 pak všechna nově vyrobená vozidla kategorie M1 a N1 bez ohledu na datum uvedení na trh.

11.04.2024 Autodealers

Letňanský veletrh For Beauty hostil vyhlášení ankety AUTO MÉHO SRDCE magazínu Žena v autě.cz. Organizátorky vyhlásily už popáté vítěze hlasování poroty o nejlepší auto roku z pohledu žen. Dvanáct zkušených novinářek a osobností zvolilo v těsném hlasování absolutním vítězem elektrické SUV KIA EV9.

08.04.2024 Autodealers

Vitesco Technologies, dodavatel pohonných jednotek a elektrifikačních řešení, představil nový High Voltage Box. Modulární systém, díky kterému se má nabíjení, přeměna a distribuce elektřiny v elektrických vozidlech stát levnějším, se bude vyrábět v novém závodě Ostrava-Hrušov.

05.04.2024 Autodealers

Na pozici Obchodní ředitel Kia Czech povýšil s účinností od 1. dubna zkušený manažer s více než 20letou praxí v oblasti automobilového průmyslu, z toho 13 let působící v Kia Czech na různých pozicích. Ve funkci Obchodní ředitel Kia Czech bude zodpovídat za obchodní aktivity značky, fleetové aktivity a logistiku.

04.04.2024 Autodealers

Informace odjinud

Nová Škoda Superb rozšiřuje motorizace. V prodeji už je výkonný dvoulitr i plug-in hybrid

Nejnovější motorizace v nabídce míří na opačná publika, v obou případech ale startují za hranicí milionu korun.
auto.cz

Pocta Jackymu Ickxovi: Genesis vytvořil speciální koncept X Gran Berlinetta

Na úspěšnou kariéru legendárního závodního pilota odkazuje charakteristicky zbarvená varianta futuristického konceptu.
auto.cz

Německý ministr dopravy kvůli emisím strašil řidiče zákazem jízdy

Kvůli splnění klimatických cílů ministr dopravy zmínil možné drastické omezení osobní dopravy.
auto.cz

Bizzarrini dokončilo obnovenou sérii 5300 GT Corsa. Poslední kus je netradičně zelený

Každý měsíc jeden dokončený závoďák. Italská značka neměla žádný problém udat všech 24 kusů znovuzrozené legendy.
auto.cz

Za volantem nového Mercedesu-Benz Sprinter: Nová elektrika a skvělá zrcátka

Modernizovaná třetí generace Mercedesu-Benz Sprinter je lepší zejména o elektronickou výbavu, která je opravdu bohatá. Při novinářské premiéře zkouším jak naftové, tak i elektrické provedení.
auto.cz

Fiat 131 Mirafiori (1974-1985): Zadokolky slavily úspěch u zákazníků i v soutěžích

Fiat 131 byl ve své době moderním automobilem. Na úspěchy obchodní navazovaly ty z rychlostních zkoušek. Dovážel se také k nám a bohužel jej sžírala koroze.
auto.cz

Registrace nových aut v ČR 2024: Elektromobily na boom ještě čekají

Za první tři letošní měsíce bylo v Česku registrováno o něco více aut než ve stejném období loni. Elektromobilů ovšem bylo méně. Zřejmě se čekalo na rozjezd dotačního programu.
auto.cz

Nová Škoda Kodiaq RS předčasně odhalena. Bude to ryzí spalovák! Detaily nelžou

Také druhá generace vlajkového SUV z Mladé Boleslavi dostane sportovně laděný derivát RS. Podle prvních fotek to nebude plug-in hybridní, nýbrž klasika se spalovacím motorem.
auto.cz

Mercedes-AMG chystá elektrické super-SUV. Půjde po BMW, Lotusu i Porsche

Chystaný model bude technologickým průkopníkem, který v rámci značky uvede řadu novinek posunujících elektromobilitu na další úroveň.
auto.cz

V prodeji je první elektromobil s baterií s pevným elektrolytem. Tedy, skoro

Čínský vůz IM L6, který se ukázal i na ženevském autosalonu, mohou zákazníci v jeho domovské zemi objednávat. Nejdražší verze, která nabídne baterii s částečně pevným elektrolytem a napětím 875 V, má dojet až tisíc kilometrů daleko.
auto.cz

Omlazený Citroën Berlingo míří na český trh! Je to ideál pro rodinu i podnikání. A nestojí moc

Pro rodiny i pro podnikatele. Nový Citroën Berlingo se řítí na český trh a vy tam máte příležitost chytit si prostorné auto s variabilním interiérem od půl milionu.
auto.cz

TEST Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI Elegance (110 kW) – Jednou se o něj v bazarech popereme

Nový Volkswagen Passat nebudí moc emocí. Neznamená to ale, že by jen tak vyšuměl. Zanedlouho ho budeme zcela běžně vídat, protože je skvělý. Čekal ale někdo něco jiného?
auto.cz

Rozhovor s Alešem Novákem (Cupra ČR): V Cupře vládne spokojenost

Půl milionu aut ročně by mohla do konce dekády prodávat značka Cupra. Že se kdysi oddělila od Seatu, si uvědomuje stále méně lidí – nové modely nebo aktivity značku jasně vyhraňují jako nejmladistvěji působící součást skupiny Volkswagen.
auto.cz

Registrace elektromobilů v Německu v roce 2024: Zatím slabota

Největší automobilový trh v Evropě letos elektrickým autům tolik nepřeje. Registrace totiž padají o desítky tisíc aut.
auto.cz

Kalendář akcí


Veřejný Besip SDA
Aktuální měsíc   

Akce

Pro zobrazení akcí zvolte den.

Nejbližší akce

Aktuality členů

Vláda si brousí zuby na další gigafactory

Několik měsíců poté, co musela Česká republika vzdát své ambice na investici Volkswagenu do výstavby továrny na baterie do elektromobilů koncernu u Plzně, je tu další investiční pobídka na gigafactory.

Celý článek

Manažerské změny ve Volkswagen FS

Ve Volkswagen Financial Services se budou v lednu měnit manažeři. Z firmy odchází fleetař Jan Pařízek, v lednu se objeví u jiné koncernové značky. Na pozici ho nahradí dosavadní brand manažer firmy.

Celý článek

Gigafactory VW v Líních nebude

Česká vláda projednávala na středečním zasedání podporu uvažované gigafactory na baterie koncernu Volkswagen. Do tohoto jednání přišla informace, že automobilka plány na stavbu továrny prozatím ruší.

Celý článek

Scania najala novou PR agenturu

Agentura Better měla pro Scanii původně dělat správu výkonnostních kampaní, ale nakonec si obě strany dohodly větší byznys. Firma nakonec bude mít v České republice, na Slovensku a v Maďarsku na starosti celou komunikaci značky Scania.

Celý článek

Scania najala novou PR agenturu

Agentura Better měla pro Scanii původně dělat správu výkonnostních kampaní, ale nakonec si obě strany dohodly větší byznys. Firma nakonec bude mít v České republice, na Slovensku a v Maďarsku na starosti celou komunikaci značky Scania.

Celý článek

Toyota Kolín plánuje nulové emise při výrobě aut

Výrobní závod Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně chce do roku 2030 dosáhnout uhlíkové neutrality a již o deset let později by měl vytvářet nulové emise CO2. Hlavní oblastí, na kterou se zaměří, je redukce spotřeby energií, přechod na bezemisní zdroje a zlepšení technologií.

Celý článek

Ministři testují vodíkovou Toyotu Mirai

Šéf Toyoty ČR Martin Peleška předal ve středu 14. června dva vozy Mirai ministrům práce a sociálních věcí a životního prostředí. Členové vlády mají rok na to, aby otestovali jejich vodíkový pohon.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka /KDU-ČSL/ a ministr životního prostředí Petr Hladík /KDU-ČSL/ už v minulosti nakupovali pro své resorty hybridy a elektromobily, teď se rozhodli rozšířit flotilu bezemisních vozů o vodíkový pohon. Od Toyoty si na rok pronajali za 20 000 korun měsíčně po jednom kusu Miraie.

Celý článek

Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional a Jeep® rozšiřují portfolio značek skupiny Emil Frey v ČR

Skupina Emil Frey v České republice vstupuje díky novým značkám do další klíčové etapy svého působení v České republice. Jejich integrace s sebou nese potřebu adaptovat organizační strukturu, začlenit stávající zaměstnance, přijmout nové posily a provést další úkony k zajištění bezproblémového a efektivního chodu celé organizace.
Tisková zpráva

Celý článek


Spolupracujeme

Autodealers.cz ibesip.cz SAP.cz Autodealers.cz logo Autojob.cz logo vizenula logo cistadoprava
TOPlist
 COPYRIGHT © SDA / CIA, CZECH REPUBLIC, POWERED BY RTV DATA, S.R.O.