Svaz Dovozců Automobilů Car Importers Association
CZ EN

Výsledky ankety Motocykl roku 2013

Titul Motocykl roku 2013 v České republice získalo cestovní enduro BMW R1200GS 

Motocykl BMW R1200GS zvítězil v sedmnáctém ročníku ankety Motocykl roku
a získal titul Motocykl roku 2013 v České republice. Výsledky ankety byly vyhlášeny 25. dubna v Praze na motorkářském večeru.

 

O zábavu přítomných několika set hostů, kteří se zúčastnili vyhlášení výsledků ankety, se postaral zpěvák Ivan Hlas a moderování se ujal motorkář Standa Berkovec.

Anketu vyhlásila na začátku února sekce Moto při Svazu dovozců automobilů a již podvanácté ji organizovala agentura Ehrlich63. Nominované motocykly byly rozděleny do šesti kategorií a nově byla anketa rozšířena o 2 doplňkové  kategorie čtyřkolek, jejichž obliba u veřejnosti stoupá. Každá byla hodnocena zvlášť a má svého vítěze. O to se postarala jednak 24členná odborná porota, jednak veřejnost a jejich hlasy se sčítaly. Motocykl, který získal nejvíce hlasů, se automaticky stal Motocyklem roku 2013 v České republice.

Do ankety bylo zasláno celkem 24 834 hlasů. Hlasování probíhalo jednak klasicky na kuponech z tisku, jednak prostřednictvím internetu. Pro hlasující bylo určeno 15 cen. První cenou byl motocykl Honda CBR500R, dalšími převážně potřeby pro motorkáře.

Respondenti ankety uvítali další novinku - 46,5 % z nich vyjádřilo zájem o testovací jízdu s některým z přihlášených strojů. Zkušební jízdy probíhají po dohodě
s importérem či dealery za obvyklých podmínek.

Anketa Motocykl roku 2013 v České republice byla provázena rozsáhlou inzertní kampaní v motocyklových a motoristických titulech, ve společenských časopisech,
v rozhlase a na internetu. Anketu podpořil informační stánek na výstavě Motosalon, která proběhla v březnu na Výstavišti v Praze-Letňanech, kde byly vystaveny všechny ceny a zájemci tam rovnou mohli vyplnit a odevzdat svůj anketní kupón.

Hlavními partnery ankety byly společnosti nebo značky: Castrol Lubricants,
Hella CZ, výstava Motosalon v Praze-Letňanech, Varta a www.Yshop.cz. 

Partnery večera byly Eva Optika, Gakaho, Martina Morávková, Prima Logistic,
RK Rensa a Unifleg.

Partnery cen byly AGV, Bikers Mode, Cardo, Castrol, Garmin, Harley - Davidson, Honda, Pirelli, Varta a www.Yshop.cz.

Hlavními mediálními partnery byly Auto7, České motocyklové noviny a Motohouse. Mediálními partnery byly z tištěných médií:  Autohandl, Annonce, Automakers, evo, Caravan magazine, Flying revue, Motocykl, Pneurevue, Prosperita, QUAD, SeTKání, Střelecká revue, Yacht a Yachting revue, z elektronických médií: bikes.cz, motoaréna.cz, motocykl-online.cz, motoforum.cz a dále Oldies rádio.

Přehled vítězů kategorií v anketě Motocykl roku 2013 a jejich základní charakteristika:

 

Skútry a mopedy

Honda NSS300 Forza

Skútry středně velkého objemu motoru jsou stále více v oblibě. Nabízejí již slušnou dynamiku i při jízdě ve dvou, ale za minimálních provozních nákladů. A přesně taková je letošní novinka Hondy. Stavbou středně dlouhá a tím stabilní NSS300 Forza nabízí příjemné svižné cestování, přesto je její doménou městský provoz. Štíhlý stroj je hbitý, pod sedlo pojme velký nákup a zaujme i velmi nízkou spotřebou paliva.

 

Sportovní silniční motocykly

BMW HP4

HP znamená u BMW High Performance. Někdy jsou touto „nálepkou" označovány malosériové šperky, jindy stroje, které mají svůj původ v motocyklu naopak zcela sériovém. A to je případ modelu HP4. Jedná se o elektronikou našpikovanou
a kvalitnějšími podvozkovými komponenty vybavenou S1000RR. Elektronický podvozek DDC umí při jízdě na okruhu v každé zatáčce měnit okamžitě útlumy
i předpětí pružin a dokonce se každým ujetým kolem sám učit. Zároveň je k dispozici ABS, ASC a řízením motoru, vše nastavitelné v několika režimech od jízdy na vodě po závodní okruh.

 

Chruisery

Harley-Davidson Softail Slim

Softail má přední pneumatiku tlustou skoro jako tu zadní, minimum dílů, krátký zadní blatník a plošinové stupačky. Používá drátěná kola, jednosedlo, ve kterém jezdec sedí hodně hluboko - pouze 65 cm nad asfaltem, před sebou má velkou sedmnáctistovku Twin Cam 103B a v rukou třímá „endurová řídítka." Jako Softail má vpředu pouze jeden brzdový kotouč, ovšem se standardně montovaným ABS. Osobitým vzhledem nadchne jistě i ostřílené bikery a ať ho zvolíte v jakékoli barvě z nabídky čtyř, hlava světlometu bude temná vždycky.

 

Endura včetně cestovních

BMW R1200GS

K 90. jubileu boxerů BMW uvedla značka zbrusu nově zkonstruovaný motor. Kombinované chlazení vzduchem a vodou zvyšuje teplotní rezervy a přináší také úplně jiný vzhled agregátu. Téměř přímý tvar sacího potrubí byl umožněn přepracováním hlav válců se sáním shora a výfukem dolů. Motor, převodovka
a spojka uložená v olejové lázni mají nyní společnou skříň. Nastavení reakcí
a výkonových charakteristik motoru i trakční kontroly se děje pomocí ride-by-wire, stejně jako ovládání tempomatu. Podvozek ESA podrží řidiče v každé situaci.

Naked bikes

Honda CB1100

Honda začala pečovat o své tradice, když konečně začala dovážet do Evropy model CB1100. Po 40 letech od představení legendární CB750 Four, začala Honda opět stavět vzduchem chlazený čtyřválec v obdobném stylu. Historizující design čtyřválce září z jeho klasického trubkového rámu, chromovaných zrcátek, paprskových osmnáctipalcových kol či palubních přístrojů podbarvených tyrkysovou zelenou. Moderní je určitě kombinované ABS ve výbavě. Možnosti nastavení podvozku se omezují na předpětí předních i zadních pružin.

 

Cestovní silniční motocykly

BMW F800GT

Vývojáři udělali pro GT to, co by mnoho majitelů již provedlo se svou předchozí verzí ST. Vyšší řídítka, rozměrnější štítek, nové sedlo a sada cestovních kufrů. ABS je montované sériově jako u všech BMW, ESA pro zadní kolo a protiprokluz jsou tu na přání. Jak se předvede nová celokapotáž a nakolik pomůže pět koní výkonu navíc, se ukáže v testech, praktici ocení vyšší nosnost stroje o 11 kg. S hmotností 213 kg je
F800GT jedním z nejlehčích cestovních motocyklů na trhu a jediným, který je hnán ozubeným řemenem.

 

Čtyřkolky s řídítky

Polaris Scrambler XP 850

V modelovém roce 2012 dostaly všechny čtyřkolky Sportsman s motorem 850 cm3 přidáno na výkonu. V modelovém roce 2013 se zvýšení výkonu týká všech čtyřkolek ze skupiny "pracovních" a sportovních modelů. V této skupině se o slovo hlásí právě novinka Scrambler XP 850, který se vedle základního provedení vyrábí také
v limitované edici. V této čtyřkolce se skrývají nejpodstatnější parametry a to rychlost a trakce. Takové parametry s pohonem všech kol zaručí sportovním jezdcům neomezený průjezd.

 

Čtyřkolky s volantem

Polaris RZR XP 900

Než side-by-side ve smyslu pracovního ATV Polaris útočí lehkou sportovně střiženou buggy, která samozřejmě umí také pracovat, ale spíše je postavena na víkendová řádění v lomech a uzavřených tratích. Model je tak trošku třídou sám o sobě. Nejvyšší výkon 88 HP, zadní nezávislé zavěšení 3-Link s nejvyšším zdvihem v kategorii
35,6 cm a extrémně nízké těžiště dělají ze stroje velice zábavnou hračku. Tato unikátní kombinace výkonu, podvozku a obratnosti je v současné době to nejextrémnější a nejlepší řešení.

 

Hitparáda vítězů ankety Motocykl roku

1997 - Honda CBR 1100 XX Super Blackbird

1998 - Yamaha YZF-R1

1999 - Suzuki GSX 1300 R Hayabusa

2000 - Kawasaki ZX-12R Ninja

2001 - Suzuki GSX 1000R

2002 - Honda VFR 800

2003 - Honda CBR600RR

2004 - Honda CBR1000RR Fireblade

2005 - BMW R1200GS

2006 - BMW R1200GS Adventure

2007 - KTM 990 Adventure

2008 - Honda CB1000R

2009 - BMW R1200GS Adventure

2010 - BMW S1000RR

2011 - BMW K1600GTL

2012 - Ducati 1199 Panigale S Tricolore

2013 - BMW R1200GS

 

Dokumenty ke stažení:

08.08.2013SDA

Informace odjinud

Proč byste měli vyměnit zimní směs ostřikovačů za letní? A jak se to dělá?

Výměna zimní směsi ostřikovačů za letní, nebo naopak, se může zdát jako zbytečný servisní krok, ale každá z náplní ostřikovačů má své výhody. Proč to udělat a jak to provést?
auto.cz

Renovace po 100 letech: Mercedes oživil svůj úspěšný červený závoďák z Targa Florio

Závodní Mercedes z 20. let minulého století měl tehdy karoserii v červeném laku, a to z opravdu specifického důvodu.
auto.cz

Nahlédněte do výroby nové Škody Kodiaq: Jak se montuje čelní a zadní okno

Jak se na výrobní lince montuje čelní sklo a zadní okno na novou Škodu Kodiaq? Podívejte se na to v nejnovějším pokračování seriálu Minuty z výroby od Škodovky.
auto.cz

Luxusní Renault Safrane je krásný i dnes. Našli jsme kus s unikátní historií

Když před třemi desetiletími obsadila pozici vlajkové lodě Renaultu novinka Safrane, zároveň se stala první noblesní limuzínou značky, jež vyrazila dobýt i východoevropské trhy. Mezi hrstkou dodnes provozovaných liftbacků jsme našli kus s unikátní historií.
auto.cz

Smart Fortwo je pro značku důležitý. Vrátí se v nové podobě

Smart se pustil do vývoje nového dvoumístného supermini do města a hotový vůz má dostat označení #2. Vydělat na tak malém autě je ale obtížné.
auto.cz

Kde smíte legálně řídit skútr? Na skútru ani na Slovensko

Denně se potýkáme s nařízeními, která údajně platí v celé Unii. Kdo se skupinou B řídí vedle auta i skútr, mohl by podlehnout falešnému pocitu, že tak může činit v celé EU. Ne, nejde to!
auto.cz


Zánovní kompaktní SUV na UlovAuto.cz

Jeden z nejpopulárnějších automobilových segmentů je velmi hojně zastoupen i mezi ojetinami. Pojďme si představit některé z nejpovedenějších kompaktních SUV, která navíc ještě s nadsázkou voní novotou.
auto.cz

Plug-in hybridní Mercedes-AMG E 53 má české ceny. Snadno překročí 3 miliony

Kromě klasického posunutí omezovače rychlosti si Mercedes nechává připlatit i za maximální výkon hybridního ústrojí.
auto.cz

Nová Škoda Kodiaq aneb Tohle vás zajímalo nejvíce. Co umí a co ještě ne?

Z prvních kilometrů zpoza volantu máme z druhé generace SUV Kodiaq velmi příjemné pocity. Mladoboleslavským inženýrům se totiž objektivně podařilo vytvořit opravdu konkurenceschopné auto.
auto.cz

TEST Volkswagen T-Cross 1.0 TSI 85 kW DSG – Elektromobilitě vstříc i se spalovákem

Modernizovaný Volkswagen T-Cross přináší jen decentní novinky, kterých byste si na první pohled asi ani nevšimli. Jak se s ním žije s výkonnějším benzinovým tříválcem a na velkých 18” kolech?
auto.cz

Za volantem Lynk & Co 01: Jak jezdí čínské volvo na českých silnicích?

První model čínské značky s podivným názvem Lynk & Co je v Evropě k mání od roku 2021. Má spoustu kladů, ale jeho současná cena je vysoká.
auto.cz

Jarní servisní péče pro vozy z koncernu Volkswagen za zvýhodněné ceny

Před nadcházejícím teplejším obdobím je ideální nechat svůj vůz zkontrolovat v autorizovaném servisu. Značky Audi, Cupra, Seat a Volkswagen včetně divize Užitkové vozy proto svým zákazníkům nabízí zvýhodněné servisní balíčky.
auto.cz

Rady před koupí Mazdy MX-6: Vzácnost, na které nevyděláte

V 90. letech vsadila Mazda na sportovní notu. Kromě modelu MX-3 a veleúspěšného roadsteru MX-5 se objevilo také trochu opomíjené větší kupé MX-6.
auto.cz

Kalendář akcí


Veřejný Besip SDA
Aktuální měsíc   

Akce

Pro zobrazení akcí zvolte den.

Nejbližší akce

Aktuality členů

Renault předvedl v Praze Scénic E-Tech

Zimní zahrada pražského hotelu Holiday Inn hostila 16. dubna novinářskou prezentaci elektrického Renaultu Scénic E-Tech.

Celý článek

Vláda si brousí zuby na další gigafactory

Několik měsíců poté, co musela Česká republika vzdát své ambice na investici Volkswagenu do výstavby továrny na baterie do elektromobilů koncernu u Plzně, je tu další investiční pobídka na gigafactory.

Celý článek

Manažerské změny ve Volkswagen FS

Ve Volkswagen Financial Services se budou v lednu měnit manažeři. Z firmy odchází fleetař Jan Pařízek, v lednu se objeví u jiné koncernové značky. Na pozici ho nahradí dosavadní brand manažer firmy.

Celý článek

Gigafactory VW v Líních nebude

Česká vláda projednávala na středečním zasedání podporu uvažované gigafactory na baterie koncernu Volkswagen. Do tohoto jednání přišla informace, že automobilka plány na stavbu továrny prozatím ruší.

Celý článek

Scania najala novou PR agenturu

Agentura Better měla pro Scanii původně dělat správu výkonnostních kampaní, ale nakonec si obě strany dohodly větší byznys. Firma nakonec bude mít v České republice, na Slovensku a v Maďarsku na starosti celou komunikaci značky Scania.

Celý článek

Scania najala novou PR agenturu

Agentura Better měla pro Scanii původně dělat správu výkonnostních kampaní, ale nakonec si obě strany dohodly větší byznys. Firma nakonec bude mít v České republice, na Slovensku a v Maďarsku na starosti celou komunikaci značky Scania.

Celý článek

Toyota Kolín plánuje nulové emise při výrobě aut

Výrobní závod Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně chce do roku 2030 dosáhnout uhlíkové neutrality a již o deset let později by měl vytvářet nulové emise CO2. Hlavní oblastí, na kterou se zaměří, je redukce spotřeby energií, přechod na bezemisní zdroje a zlepšení technologií.

Celý článek

Ministři testují vodíkovou Toyotu Mirai

Šéf Toyoty ČR Martin Peleška předal ve středu 14. června dva vozy Mirai ministrům práce a sociálních věcí a životního prostředí. Členové vlády mají rok na to, aby otestovali jejich vodíkový pohon.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka /KDU-ČSL/ a ministr životního prostředí Petr Hladík /KDU-ČSL/ už v minulosti nakupovali pro své resorty hybridy a elektromobily, teď se rozhodli rozšířit flotilu bezemisních vozů o vodíkový pohon. Od Toyoty si na rok pronajali za 20 000 korun měsíčně po jednom kusu Miraie.

Celý článek

Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional a Jeep® rozšiřují portfolio značek skupiny Emil Frey v ČR

Skupina Emil Frey v České republice vstupuje díky novým značkám do další klíčové etapy svého působení v České republice. Jejich integrace s sebou nese potřebu adaptovat organizační strukturu, začlenit stávající zaměstnance, přijmout nové posily a provést další úkony k zajištění bezproblémového a efektivního chodu celé organizace.
Tisková zpráva

Celý článek


Spolupracujeme

Autodealers.cz ibesip.cz SAP.cz Autodealers.cz logo Autojob.cz logo vizenula logo cistadoprava
TOPlist
 COPYRIGHT © SDA / CIA, CZECH REPUBLIC, POWERED BY RTV DATA, S.R.O.