Svaz Dovozců Automobilů Car Importers Association
CZ EN

TISKOVÁ ZPRÁVA Svazu dovozců automobilů k registracím vozidel v ČR 12/2022

Počet registrací nových vozidel v roce 2022 výrazně poznamenal jejich celkový nedostatek na trhu

Meziroční pokles registrací nových vozů se nejvíce projevil v kategoriích osobních a lehkých užitkových automobilů. Poptávka po nových vozidlech byla výrazně vyšší než možnosti jejich dodání. U osobních automobilů došlo k poklesu o 7,15%, u LUV o 14%.
Nákladní automobily vykázaly meziroční nárůst o 3,56%, ale ani zde nebyla poptávka zcela uspokojena, čísla jsou nadále nižší než v období před pandemií.
Registrace autobusů vzrostly meziročně o 20,78% a dosáhly úrovně let 2018 a 2019. Motocykly zaznamenaly nejvyšší prodeje od roku 2008.
Registrace čistě elektrických osobních vozů vzrostly meziročně o 47%, jejich podíl na trhu však dosahuje jen 2%.

03.02.2023Svaz Dovozců Automobilů

Informace odjinud

Obytňák Ralfa Schumachera můžete mít i vy. Prodává se za cenu supersportu

Luxusní obytný Mercedes-Benz Sprinter hvězdy formule 1 se začíná prodávat s pojmenováním „Schumacher Edition“ a má praktická vylepšení.
auto.cz

Prodělávající značky skončí, říká šéf Stellantisu

Carlos Tavares otočil svůj přístup, už nemá za cíl udržet naživu všech 14 značek koncernu Stellantis. Ty, které nevydělávají peníze, skončí.
auto.cz

Ideální poměr výkonu a ceny: Saleen S7 má 1000 koní za 14 milionů

Americký supersport Saleen S7 Twin-Turbo Competition dodnes fascinuje brutálním výkonem. Jednoho z hlavních konkurentů Bugatti Veyron si přitom můžete koupit relativně levně.
auto.cz

Vybíráme ideální rodinné auto: Vejdou se děti i babička?

V případě dětských sedaček se často skloňuje jen to, do jakých aut dáte dozadu tři vedle sebe. Patálie však čekají i na rodiny se dvěma potomky.
auto.cz

Videotest Royal Enfield Himalayan 450: Dojede daleko, ale držte ho v otáčkách

Čtyřicetikoňový royal enfield dokáže zaujmout řadou detailů i komfortem jízdy na různých površích, má ale i své nevýhody, dané koncepcí motoru.
auto.cz

Nejzajímavější francouzské ojetiny na UlovAuto.cz

Letní olympijské hry se v letošním roce konají v Paříži a dalších francouzských městech. Pojďme se tedy podívat na ty nejzajímavější ojeté vozy ze země galského kohouta.
auto.cz

V Německu začíná nejhorší víkend léta. Připravte se na dopravní kolaps

Autoklub ADAC varuje, že právě teď v Německu začíná nejhorší víkend léta. Očekávají se dopravní zácpy, pozornost policie i vysoké pokuty za nedodržování záchranářské uličky.
auto.cz

Nový Chevrolet Corvette C8 ZR1 oficiálně: Je ověnčen superlativy

Nejsilnější corvette, nejsilnější osmiválec. To jsou ty nejdůležitější superlativy, které se pojí s čerstvě představeným Chevroletem Corvette ZR1 gen. C8.
auto.cz

TEST Alfa Romeo Giulia 2.2 JTDm Tributo Italiano – Nejméně atraktivní, ale pořád skvělá

Vrcholná standardní Alfa Romeo Giulia v nové výbavě Tributo Italiano je k dispozici s benzinovým i naftovým motorem. Turbodiesel sice nezní moc lákavě, ale pořád umí poskytnout jedno z nejlepších svezení na trhu.
auto.cz

Rady před koupí Peugeotu 206 CC: Radost za dva platy

Když se podíváte na silnice a zaměříte se na otevřená auta, patrně to, které potkáte nejčastěji, bude dodnes velmi elegantní Peugeot 206 CC. Proč se stále těší oblibě? A jak je na tom se spolehlivostí po mnoha letech?
auto.cz

Jak brzdí plug-in hybridy? Porsche odhaluje, v čem je fígl

Sladění zpomalování pomocí rekuperace a třecích brzd je jedním z velkých oříšků při vývoje plug-in hybridu. Porsche přibližuje, jak na tom pracovalo při vývoji modernizovaného cayenne.
auto.cz

Kawasaki odhaluje vodíkovou Ninju H2. Z výfuku jde řev a voda

Vodíkové Kawasaki Ninja H2 se poprvé předvedlo veřejnosti během osmihodinového závodu na japonském okruhu Suzuka.
auto.cz

V Česku se prodává Škoda 440 Karosa. Odhad ceny je přes 10 milionů

Vzácný laminátový roadster Škoda 440 Spartak z padesátých let hledá nový domov. Je jediný na světě a v minulosti prošel zdokumentovanou renovací.
auto.cz

Honda Civic Type R ovládla anketu Auto.cz. Fabia RS nemá ani bronz

Japonský ostrý hatchback z let 2017–2021 je nejlepším vozem téhle kategorie podle čtenářů Auto.cz. V superlativech se o něm před čtyřmi lety vyjadřoval i náš kolega.
auto.cz

Kalendář akcí


Veřejný Besip SDA
Aktuální měsíc   

Akce

Pro zobrazení akcí zvolte den.

Nejbližší akce

Aktuality členů

Bosch chystá snižování nákladů

Německý koncern Bosch oznámil snižování nákladů a počtu zaměstnanců kvůli chmurnému výhledu na rok 2024. Společnost očekává stagnaci výroby vozidel, což bude mít dopad na ziskové marže.

Celý článek

Renault předvedl v Praze Scénic E-Tech

Zimní zahrada pražského hotelu Holiday Inn hostila 16. dubna novinářskou prezentaci elektrického Renaultu Scénic E-Tech.

Celý článek

Vláda si brousí zuby na další gigafactory

Několik měsíců poté, co musela Česká republika vzdát své ambice na investici Volkswagenu do výstavby továrny na baterie do elektromobilů koncernu u Plzně, je tu další investiční pobídka na gigafactory.

Celý článek

Manažerské změny ve Volkswagen FS

Ve Volkswagen Financial Services se budou v lednu měnit manažeři. Z firmy odchází fleetař Jan Pařízek, v lednu se objeví u jiné koncernové značky. Na pozici ho nahradí dosavadní brand manažer firmy.

Celý článek

Gigafactory VW v Líních nebude

Česká vláda projednávala na středečním zasedání podporu uvažované gigafactory na baterie koncernu Volkswagen. Do tohoto jednání přišla informace, že automobilka plány na stavbu továrny prozatím ruší.

Celý článek

Scania najala novou PR agenturu

Agentura Better měla pro Scanii původně dělat správu výkonnostních kampaní, ale nakonec si obě strany dohodly větší byznys. Firma nakonec bude mít v České republice, na Slovensku a v Maďarsku na starosti celou komunikaci značky Scania.

Celý článek

Scania najala novou PR agenturu

Agentura Better měla pro Scanii původně dělat správu výkonnostních kampaní, ale nakonec si obě strany dohodly větší byznys. Firma nakonec bude mít v České republice, na Slovensku a v Maďarsku na starosti celou komunikaci značky Scania.

Celý článek

Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional a Jeep® rozšiřují portfolio značek skupiny Emil Frey v ČR

Skupina Emil Frey v České republice vstupuje díky novým značkám do další klíčové etapy svého působení v České republice. Jejich integrace s sebou nese potřebu adaptovat organizační strukturu, začlenit stávající zaměstnance, přijmout nové posily a provést další úkony k zajištění bezproblémového a efektivního chodu celé organizace.
Tisková zpráva

Celý článek


Spolupracujeme

Autodealers.cz ibesip.cz SAP.cz Autodealers.cz logo Autojob.cz logo vizenula logo cistadoprava
TOPlist
 COPYRIGHT © SDA / CIA, CZECH REPUBLIC, POWERED BY RTV DATA, S.R.O.