Svaz Dovozců Automobilů Car Importers Association
CZ EN

AutoSAP: Clo na čínská elektroauta nic neřeší

Evropská komise navrhla uvalení prozatímních vyrovnávacích cel na dovoz elektromobilů vyrobených v Číně. Návrh okomentovalo české Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP).

Sdružení dlouhodobě podporuje spravedlivý a otevřený obchod založený na rovných podmínkách, nicméně zavádění cel vnímáme jako rizikové. Dodatečná cla podle zástupců českého autoprůmyslu základní problémy čínské konkurence neřeší a můžou se ukázat naopak jako kontraproduktivní.

Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) vzalo na vědomí rozhodnutí Evropské komise (EK) uvalit na základě prvních zjištění antisubvenčního šetření cla na dovoz elektromobilů vyrobených v Číně, a to ve výši dodatečných 17,4 až 38,1 procent (tzn. nad rámec stávajících 10). Tento krok zdůvodnila EK tím, že zaručení rovných podmínek pro všechny je základem pro udržení globální konkurenceschopnosti.

Sdružení automobilového průmyslu již před vydáním rozhodnutí vyjádřilo obavy z možných negativních dopadů. „Bylo to naopak právě odstranění obchodních bariér, co vedlo v posledních desetiletích k rozšíření mezinárodního obchodu a růstu prosperity – zejména pokud se jedná o sektor automotive, který je založen na silném exportu,“ upozorňuje Zdeněk Petzl, výkonný ředitel AutoSAPu.

Celní válku odstartovaly USA

Evropa uvalením prozatímních cel následovala Spojené státy, které k takovému kroku přistoupily letos na jaře. Zástupci AutoSAPu jsou toho názoru, že ve vztahu k oběma kontinentům začne Čína uplatňovat odvetná opatření a dojde k další eskalaci už tak napjatých obchodních vztahů. Pro Evropu přitom čínský trh představuje třetí největší exportní destinaci, a i situace Evropy a jejích dodavatelsko-výrobních řetězců je odlišná než ta, ve které se nachází USA. Hledisko, které nemůže být opomíjeno, souvisí s dovozem surovin a komponentů z Číny. Víc než 90 procent klíčových materiálů pro výrobu elektrických vozidel i samotné baterie dováží evropské automobilky z Číny. Zvýšení cen těchto importů nebo dokonce jejich blokace by bylo pro domácí výrobce velkým problémem z hlediska plnění ambiciózních plánů EU snižovat CO2. Evropa totiž zatím nemá spolehlivý plán, jak být soběstačná ve všech těžených surovinách a komponentech potřebných k výrobě elektromobilů, případně jak si je zajistit jinde. Řada firem v Číně také vyrábí a do Evropy exportuje. Případná cla by se tedy vztahovala i na tyto společnosti.

Zavedení nových celních opatření čínští výrobci určitě pocítí a jejich expanzi to může zpomalit, nicméně neočekáváme, že by to mělo vliv na dotační politiku v Číně. Firmy, které v současnosti v Číně vyrábějí elektromobily pro Evropu, se zcela jistě dokážou přizpůsobit a pokračovat v průniku na trh, ať už prostřednictvím lokálních investic, spoluprací s místními partnery nebo přesunem výroby do jiných zemí.

Petzl: je nutný systémový přístup

„Máme za to, že samotná antisubvenční opatření, jako jsou dodatečná cla, problémy, kterým automobilový průmysl čelí, nevyřeší. Potřebujeme naopak systémový přístup, který podpoří silné stránky evropského průmyslu, které zvýší jeho konkurenceschopnost a otevřou nové trhy,“ uvádí za český sektor automotive Zdeněk Petzl. Podle něho by měla EK přijít s průmyslovou strategií pro EU a ve spolupráci s jednotlivými členskými státy celkově zlepšovat podnikatelské prostředí s důrazem na podporu inovací v automobilovém průmyslu. Současně s tím se musí hledat cesty, jak zvýšit soběstačnost kontinentu v dodávkách kritických surovin a komponentů. Regulační rámec, ve kterém se automobiloví výrobci pohybují, by měl být jen natolik přísný, aby v něm jednotlivé subjekty mohly svobodně podnikat a růst.

Zdroj: TZ AutoSAP

16.06.2024Autodealers

Informace odjinud

Baterie do roku 2035 zlevní o 40 %. Cena ovšem není jedinou překážkou elektromobility

Nejdražší součást elektromobilu má do roku 2035 výrazně zlevnit. Cena akumulátoru ovšem není jedinou překážkou, která brání rozvoji čistější mobility.
auto.cz

Jedinečné Porsche Taycan je inspirováno drahokamem. Měnivý lak zabral 80 hodin práce

Dvoubarevný Taycan nakonec zamíří k jednomu šťastnému majiteli, který ho získá v charitativní aukci.
auto.cz

Fernando Alonso rozšiřuje sbírku o ultimátní hypersport, na jehož vývoji se podílel

Španělský jezdec si převzal trochu opožděný dárek k 43. narozeninám. Aston Martin mu totiž nadělil jeden z hypersportů Valkyrie.
auto.cz

Gran Turismo 7 si už brzy zahrajete i zdarma. Ořezaná verze hry dorazí o Vánocích

O obsahu toho zatím moc nevíme, jediná upoutávka však minimálně potvrzuje ikonický Countach.
auto.cz

První sériové BMW na vodík přijede u brzy. Vznikne i díky partnerství s Toyotou

Rozsáhlejší spolupráce obou značek má vyústit nejen v nové osobní modely, ale také v užitková vozidla a rozšíření nutné infrastruktury pro tankování vodíku.
auto.cz

Akropolis rallye po 1. dnu: Vede Tänak, toyoty v problémech

Estonec Ott Tänak (Hyundai i20 N Rally1) vede po prvním dnu řeckou Akropolis rallye, která je desátým podnikem mistrovství světa v automobilových soutěžích. Na dalších dvou pomyslných stupních vítězů ho následují stájoví kolegové – Španěl Dani Sordó a lídr šampionátu Belgičan Thierry Neuville.
auto.cz

O prázdninách na silnicích zemřelo 90 lidí. Loni to bylo o něco méně

Statistiky zemřelých při dopravních nehodách na českých silnicích během prázdnin jsou o něco méně pozitivní než v roce 2023.
auto.cz

Zajímavé britské ojetiny na UlovAuto.cz

Spojené království je jedním z center světového automobilového průmyslu. Právě odsud totiž pocházejí jedny z nejkrásnějších aut historie.
auto.cz

Pád elektromobilů! Registrace nových aut v Německu v srpnu dramaticky klesly

Zprávy z Německa nejsou příliš lichotivé. Náš největší obchodní partner evidentně míří do hlubší ekonomické krize, což se projevuje výrazně nižšími registracemi nových automobilů.
auto.cz

Rady před koupí Alfy Romeo 164: Zlomová kráska měla i čtyřlístek

Model 164 lze považovat za zlomový. Vývoj začal v době, kdy byla Alfa Romeo ještě samostatnou značkou, ale dokončena už pod patronátem Fiatu. Zároveň šlo o první vůz značky s hnacím ústrojím uloženým vpředu napříč. Kdysi úspěšný model je v současnosti ohroženým druhem.
auto.cz

TEST Škoda Superb 2.0 TDI 110 kW Selection – Na takový dojezd žádný elektromobil nemá

Nová Škoda Superb přijela s velkými očekáváními. V reálném světě je však docela normálním autem, občas působícím jako zvětšená čtvrtá octavia, což rozhodně není na škodu. Právě „obyčejnost“ je její nejsilnější zbraní.
auto.cz

Už v pondělí začne česká roadshow Toyoty. Zaměří se na užitkové vozy

České zastoupení Toyoty oznamuje blížící se zahájení letošní podzimní roadshow prezentující užitkové modely Professional. Představí vozy Proace City, Proace, Proace Max a Hilux.
auto.cz

Dost podvodům na STK! Chystá se zpřísnění, projeví se už 1. července

Český stát si došlápne na pochybně fungující stanice technické kontroly a stanice meření emisí. Už od příštího léta navíc začne působit i nová inspekce silniční dopravy.
auto.cz

Prodej nových aut v Česku mírně posiluje. Letos zatím stoupl o 2,3 procenta

Prodej nových osobních aut v ČR za osm měsíců stoupl o 2,3 procenta na 153.757 vozů
auto.cz

Kalendář akcí


Veřejný Besip SDA
Aktuální měsíc   

Akce

Pro zobrazení akcí zvolte den.

Nejbližší akce

Aktuality členů

Bosch chystá snižování nákladů

Německý koncern Bosch oznámil snižování nákladů a počtu zaměstnanců kvůli chmurnému výhledu na rok 2024. Společnost očekává stagnaci výroby vozidel, což bude mít dopad na ziskové marže.

Celý článek

Renault předvedl v Praze Scénic E-Tech

Zimní zahrada pražského hotelu Holiday Inn hostila 16. dubna novinářskou prezentaci elektrického Renaultu Scénic E-Tech.

Celý článek

Vláda si brousí zuby na další gigafactory

Několik měsíců poté, co musela Česká republika vzdát své ambice na investici Volkswagenu do výstavby továrny na baterie do elektromobilů koncernu u Plzně, je tu další investiční pobídka na gigafactory.

Celý článek

Manažerské změny ve Volkswagen FS

Ve Volkswagen Financial Services se budou v lednu měnit manažeři. Z firmy odchází fleetař Jan Pařízek, v lednu se objeví u jiné koncernové značky. Na pozici ho nahradí dosavadní brand manažer firmy.

Celý článek

Gigafactory VW v Líních nebude

Česká vláda projednávala na středečním zasedání podporu uvažované gigafactory na baterie koncernu Volkswagen. Do tohoto jednání přišla informace, že automobilka plány na stavbu továrny prozatím ruší.

Celý článek

Scania najala novou PR agenturu

Agentura Better měla pro Scanii původně dělat správu výkonnostních kampaní, ale nakonec si obě strany dohodly větší byznys. Firma nakonec bude mít v České republice, na Slovensku a v Maďarsku na starosti celou komunikaci značky Scania.

Celý článek

Scania najala novou PR agenturu

Agentura Better měla pro Scanii původně dělat správu výkonnostních kampaní, ale nakonec si obě strany dohodly větší byznys. Firma nakonec bude mít v České republice, na Slovensku a v Maďarsku na starosti celou komunikaci značky Scania.

Celý článek

Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional a Jeep® rozšiřují portfolio značek skupiny Emil Frey v ČR

Skupina Emil Frey v České republice vstupuje díky novým značkám do další klíčové etapy svého působení v České republice. Jejich integrace s sebou nese potřebu adaptovat organizační strukturu, začlenit stávající zaměstnance, přijmout nové posily a provést další úkony k zajištění bezproblémového a efektivního chodu celé organizace.
Tisková zpráva

Celý článek


Spolupracujeme

Autodealers.cz ibesip.cz SAP.cz Autodealers.cz logo Autojob.cz logo vizenula logo cistadoprava
TOPlist
 COPYRIGHT © SDA / CIA, CZECH REPUBLIC, POWERED BY RTV DATA, S.R.O.